07jan

“Hoe stel je gerichte vragen tijdens Sollicitatiegesprekken?”

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden om succesvolle Sollicitatiegesprekken te voeren:

  1. Zorg voor een duidelijk doel: Bepaal van tevoren wat je wilt weten over de kandidaat en stel gerichte vragen om dit te achterhalen. Zo kun je beter bepalen of de kandidaat geschikt is voor de functie.
  2. Maak een goede sfeer: Zorg voor een ontspannen sfeer tijdens het gesprek, zodat de kandidaat zich op zijn gemak voelt. Zo kun je meer informatie verkrijgen over de kandidaat.
  3. Luister actief: Geef de kandidaat de ruimte om te praten en luister goed naar wat hij of zij zegt. Zo kun je beter inschatten of de kandidaat geschikt is voor de functie. Dit betekent dat je niet alleen naar de woorden van de kandidaat luistert, maar ook naar de manier waarop hij of zij deze uitspreekt, de non-verbale communicatie en de emoties die hij of zij laat zien. Door actief te luisteren, kun je meer informatie verkrijgen over de kandidaat en beter inschatten of hij of zij geschikt is voor de functie. Actief luisteren kan ook helpen om de kandidaat op zijn of haar gemak te stellen en een vertrouwensrelatie op te bouwen. Om actief te luisteren, kun je onder andere gebruikmaken van de volgende technieken: Stel gerichte vragen om meer informatie te verkrijgen over de kandidaat. Maak oogcontact en knik om te laten zien dat je naar de kandidaat luistert. Parafraseer wat de kandidaat zegt om te laten zien dat je het begrepen hebt. Geef aandacht aan de emoties en gedachten van de kandidaat. Laat de kandidaat uitpraten voordat je vragen stelt of antwoord geeft.
  4. Geef feedback: Geef de kandidaat tijdens het gesprek duidelijke feedback, zodat hij of zij weet wat je van hem of haar verwacht. Zo kun je de kandidaat helpen om zich te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de manier waarop de kandidaat zich presenteert, de antwoorden die hij of zij geeft op vragen, of de manier waarop hij of zij zich gedraagt tijdens het gesprek. Door duidelijke feedback te geven, kan de kandidaat zich beter voorbereiden op de functie en weet hij of zij wat hij of zij kan verwachten.
  5. Daarnaast is het ook belangrijk om duidelijke afspraken te maken met de kandidaat over wat hij of zij kan verwachten als hij of zij aangenomen wordt voor de functie. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het salaris, de arbeidsvoorwaarden, de doorgroeimogelijkheden en het werkrooster. Door duidelijke afspraken te maken, kunnen verwachtingen worden bevestigd en kan er duidelijkheid worden gecreëerd over wat er van de kandidaat verwacht wordt. Zo kan de kandidaat zich beter voorbereiden op de functie en weet hij of zij wat hij of zij kan verwachten.

“De top 5 valkuilen bij het voeren van IT-sollicitatiegesprekken”

Er zijn een aantal valkuilen waar je rekening mee kunt houden bij het voeren van IT-sollicitatiegesprekken. Hieronder zijn de top 5 valkuilen opgesomd:

  1. Te weinig voorbereiden: Het is belangrijk om voldoende tijd te nemen om je voor te bereiden op het sollicitatiegesprek. Zo kun je gerichte vragen stellen en de kandidaat beter leren kennen.
  2. Te veel aandacht besteden aan de technische vaardigheden: Hoewel technische vaardigheden belangrijk zijn voor een IT-functie, zijn ze niet het enige criterium waarop je een kandidaat moet beoordelen. Zoek ook naar andere vaardigheden, zoals communicatievaardigheden, problem-solving vaardigheden en samenwerking.
  3. Te weinig aandacht besteden aan de persoonlijkheid van de kandidaat: IT-kandidaten werken vaak in teams en hebben regelmatig contact met klanten. Het is daarom belangrijk om naar de persoonlijkheid van de kandidaat te kijken en te bepalen of hij of zij past bij het team en de organisatie.
  4. Te veel aandacht besteden aan de cv: De cv geeft wel een indruk van de ervaring en vaardigheden van de kandidaat
  5. Te weinig aandacht besteden aan het doel van het sollicitatiegesprek: Het is belangrijk om van tevoren duidelijk te hebben wat het doel van het sollicitatiegesprek is. Zo kun je gerichte vragen stellen en beter bepalen of de kandidaat geschikt is voor de functie.

 

We wensen je heel veel succes met de gesprekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Hoe kan ik je helpen?